Biber Bunker

 De L 487 ST Bertha... in de Volksmond "Biberbunker"
De Biberbunker ligt verscholen in de duinen van Oostvoorne. Een enorme betonnen kolos opgebouwd met 3 meter dikke muren. De bunker is uniek in Nederland, alleen doordat het de enige toegankelijke bunker van deze soort is. Gelijksoortige bunkers op Terschelling en in Zandvoort zijn zoals vele andere bunkers onder het zand verdwenen. Inmiddels worden ook op Terschelling stappen ondernomen om dit type bunker vrij en toegankelijk te maken. 

De Biberbunker, door de Duitsers destijds bestempeld als het St-type L487, codenaam Bertha, is vanwege zijn bijzondere karakter in WOII, maar ook vanwege zijn latere functie, een bouwwerk dat zeker gezien moet worden. Er kleeft ook een verhaal aan de bunker. 
De Biberbunker is gebouwd als radarcommandopost voor de Duitse luchtmacht ("Luftwaffe"). Van hieruit werden acties ondernomen om geallieerde bommenwerpers, op weg naar Duitsland, te onderscheppen.
De bunker was onderdeel van het Luftwaffe complex genaamd "Stelling Biber", een kleine 100-tal bunkers verdeeld over een gebied van ca 800 x 400 m. Deze bunkers hadden verschillende codenamen en nummers en waren verschillend in verschijningsvorm en functie. Als je goed oplet wanneer je door de duinen van Oostvoorne loopt ziek je vaak kleine heuvels waar hier en daar nog een stuk beton te zien. 

Naast de L487 zijn er, als gezegd, nog andere typen bunkers binnen de Stelling Biber.
De vrijwilligers van de stichting Biberbunker zijn voortdurend bezig om de Stelling Biber begaanbaar te maken en een goed beeld te geven van die tijd. Met een geweldig resultaat!

Een voorproefje? Kijk dan dit filmpje:

Voor informatie als openingstijden en prijzen kijk dan op de site van de Biber. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om de Biber te bezoeken.