Droogdok Jan Blanken

 Het Droogdok Jan Blanken is een droogdok, met unieke opbouw, dat tussen 1798 en 1822 onder leiding van Jan Blanken is gebouwd in Hellevoetsluis. Het is het oudste bewaard gebleven dok in Nederland.
Het dok bestaat uit twee delen: een deel waarin schepen voor onderhoud werden gevaren en een deel waar nieuwe schepen in gebouwd konden worden. Het gedeelte voor onderhoud staat door middel van een schipdeur in verbinding met de haven. Om schepen in en uit het dok te kunnen varen, laat men het dok eerst vollopen, Daarna wordt het weer leeggepompt,. 

De wanden zijn niet recht, maar als een amfitheater trapsgewijs opgebouwd, zodat alle delen van het schip makkelijk bereikt konden worden. 

Geschiedenis
De marine had voor de bouw en het onderhoud van schepen behoefte aan een dok. Jan Blanken ontwierp dit dok en maakte daarbij gebruik van nieuwe technieken. Er werd een stoommachine gekocht om de dok leeg te kunnen laten lopen. Het huisje waar de pomp stond is in 2001 herbouwd en nu zit er een restaurant in. 
Voor de fundering van het dok werden honderden heipalen geslagen die de vloer als het ware omlaag trekken om te voorkomen dat de bodem van het dok door de druk van het grondwater omhoog komt. De schipdeur, een Franse uitvinding, was nieuw voor Nederland. De schipdeur was eerst van hout, later is deze vervangen door geklonken ijzeren platen. De deur werkt nu nog. 

Na het vertrek van de marine uit Hellevoetsluis werd het dok particulier bezit. . Tot in de jaren 70 van de twintigste eeuw was het dok in bedrijf. Hierna raakte het in verval. In 2005 is het droogdok geheel gerestaureerd en wordt er weer onderhoud gepleegd aan kleine schepen. Met name historische schepen. 

Klik hier voor meer informatie.

Voor actuele informatie raadpleeg de Facebookpagina of bel!

Ben je nieuwsgierig en wil je graag het droogdok nauwlettend volgen ... klik hier voor de webcam.

Met de audiotour op uw smart phone kunt u zelf in het Droogdok op onderzoek gaan. Bent u op een bepaald punt, dan klikt u op het bijbehorende nummer op de app. De audiotour is beschikbaar in 4 talen:
Download de app in de App Store
Download de app in de Google Play store