Voorne aan Zee

Voorne aan Zee is een gemeente in  Zuid-Holland.
De gemeente telt 73.993 inwoners en heeft een oppervlakte van 174,81 km². Het gemeentehuis staat in Hellevoetsluis.

Het was al in 2018 dat de gemeenten Brielle,  Hellevoetsluis en Westvoorne voor het eerst onderzoek naar samensmelting op bestuurlijk gebied op een deel van het eiland Voorne van Voorne-Putten deden. Uiteindelijk heeft dit plaats gevonden en dat leidde tot de 'geboorte' van de gemeente Voorne aan Zee in januari 2023. Dit heeft als gevolg dat de naam Westvoorne na 42 jaar verdwenen is.

 

De vlag van Voorne aan zee.

In het logo staat het okergeel voor het strand, zand en de zon. In het groen komen de graslanden en de duinen terug. Tot slot symboliseren het licht- en het donkerblauw de binnenwateren en de zee. Dat komt samen in een schild: een verwijzing naar het gemeentewapen en de rijke historie.

Het wapen van Voorne aan Zee.

3 november 2022

‘Doorsneden; I in zilver een paal van keel [rood], beladen met een burcht van zilver, verlicht en met een valhek van sabel [zwart], waarop een liggende leeuw van goud; II in azuur [blauw] een driemastschip van goud op een golvende schildvoet van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van veertien parels waarop drie parels en ter linkerzijde gehouden door Capirussa, zijnde een zittend dier met de staart van een leeuw, de benen van een paard en het gezicht van een mens met de oren van een brakhond, alles van natuurlijke kleur, en om de hals een halsband met bellen, alles van goud. Wapenspreuk: LIBERTATIS PRIMITIAE in Latijnse letters van sabel op een lint van zilver.’