Rockanje

Rockanje is een badplaats in Zuid-Holland aan de Noordzeekust. Rockanje hoort bij gemeente Voorne aan Zee.
Het dorp heeft 6.270 inwoners.
Het strand is 6 km lang met een uniek duingebied: Voornes Duin.

Er bestaan een aantal theorieën over het ontstaan van de naam Rockanje:
- Het eerste stuk van de naam zou afgeleid zijn van Rak, dat is een lang recht stuk van een rivierarm. Er liep een rivier door Rockanje;
- Een historische analogie: er zijn soortgelijke plaatsnamen in het grensgebied van België, Frankrijk en Luxemburg;
- Men legt een verband met het Franse woord rocaille, verzamelnaam voor keien die de grond volledig bedekken; het terrein zelf vol keien.
- De naam Rochange zou kunnen wijzen naar de rots in de Strype. Het zou een samentrekking kunnen zijn van het FranseRoche Ange (Rots Engel) wat stenen engel,  rotsengel, engelrots of engelenrots zou kunnen betekenen. Het is ook mogelijk dat Rochange simpelweg plaats bij/van de rots betekent.

Rond 1200 was er op de punt van het eiland Voorne een plaats die Rochange genoemd werd. Dat gebied is rond 1214 weggespoeld een overstroming. Snel daarna werd grond droog gelegd. De eerste polder die werd gecreëerd, kreeg de naam Oud-Rockanje. Al binnen 6 jaar, in 1220, kon Dirk II van Zeeland van Voorne (de Heer van Voorne) zijn dankbaarheid voor de hulp tonen door het Middellant (zoals het gebied van Rockanje werd aangeduid) te schenken aan de monniken van de abdij die hadden geholpen bij het droogleggen van het land. Het grootste deel van het huidige gebied Rockanje is ontstaan door verdere inpoldering. 

De vlag van Rockanje

        Het wapen van Rockanje

I : 24 juli 1816
"Van sabel, beladen met 2 door een lint aan elkander gehouden bloemen, alles van zilver. "

NB : Officieus gedekt door een gouden kroon met 15 parels, waarvan 12 op de band.