Overig in Rockanje

De Molen van Rockanje.

Deze grondszeiler is gebouwd in 1718 en is hiermee de oudste van Voorne. Daarmee behoort de molen tot een van de oudste nog overeind staande gebouwen in Rockanje. Voor zo ver bekend is heeft de molen nooit een eigen naam gekregen en wordt daarom 'de korenmolen van Rockanje' genoemd.
De korenmolen diende als opvolger van een in het jaar ervoor omgewaaide (houten) standerdmolen. Na zes standerdmolens op dezelfde plek, waarvan de oudste in 1388 was gebouwd, was dit de eerste stenen molen. Deze kon niet omwaaien, noch in brand vliegen, = een lot dat alle standerdmolens op de dijk had getroffen.

Bij het bouwen van de korenmolen zijn de steentjes rondom de toren onder een hoek naar beneden gemetseld. Dit werd gedaan om tijdens regenbuien met veel wind het water niet tussen de stenen door naar binnen te laten dringen.
Ondanks dat kwam er tijdens heftige regenbuien toch water naar binnen en heeft men aan de buitenkant een witte afdichtende laag aangebracht. Die bestrijkt maar de helft van de molen omdat tijdens heftigste stormen de wind hoofdzakelijk uit westelijke richting komt.
De molen is diverse keren gerestaureerd en na een opknapbeurt in 1988 werd er weer gedraaid. Helaas van korte duur omdat het ontbrak aan het nodige onderhoud. In 2008 kreeg de molen een nieuwe eigenaar en na een grote restauratie waarbij er zelfs een nieuwe kap geplaatst werd kan de molen, sinds het voorjaar van  2009, weer draaien.

Het is mogelijk om de molen te bezoeken, echter alleen op afspraak (molenvanrockanje@gmail.com of +31 181 401 322).
Neem ook eens een kijkje op hun facebook pagina.

De (oude) Burgemeesterswoning.

De in 1920 gebouwde ambtswoning voor burgemeester Zeeman stond halverwege de Molendijk aan de linker kant. Het was voor die tijd een majestueuze woning. 
Later, nadat het door de gemeente werd verkocht, is het als pension in gebruik geweest. 

Op dit moment is het in particulier bezit.

Echter de burgemeester van Westvoorne (incl. Rockanje) woont hier niet meer, hij woont aan de Zeeweg ;-)

 

 

De Nederlands Hervormde Kerk.

De historische Nederlands hervormde kerk is een gebouw, uit 1389, dat vele malen is gerestaureerd en opgeknapt. Het oudste gebouw van Rockanje is toen gebouwd als Rooms Katholiek bedehuis. De kerk staat in de dorpskern om "de kerk in het midden" te houden. De eerste vermelding van een pastoor van de kerk luidt: "Heer Lam  Prochipape in Rockangen".  Na de reformatie was er in 1574 sprake van de eerste predikant ds. Hector Claaz, sindsdien zijn vele predikanten voorgegaan in Rockanje, zoals deze ook worden vermeld op de
 predikantenborden, die aan de kerkmuren hangen. 
In 1640 is de toren
 gesloopt en vervangen door een houten daktoren. In 1882 werd de noordmuur van het kerkschip gerestaureerd. Dankzij de inzet van de vele vrijwilligers met name via de verkoopdagen in de Snuffelloods, kan nog regelmatig onderhoud en restauratie aan dit fraaie kerkgebouw plaatsvinden. Ook kon daardoor enkele jaren geleden het fraaie Van Oeckelen orgel, geplaatst in 1884, worden gerestaureerd.