Openluchtmuseum De Duinhuisjes
In het duingebied van Voorne stonden ooit typische duinboerderijtjes, die deel uitmaakten van het prachtige landschap. Deze boerderijtjes staan tegenwoordig beter bekend als de Duinhuisjes.
De Historische Vereniging Westelijk Voorne heeft drie duinhuisjes gered van de ondergang en verplaatst naar het Openluchtmuseum De Duinhuisjes in Rockanje.
Hier zijn ze verenigd met het bestaande duinhuisje Duinstraat en in de oorspronkelijke stijl gerestaureerd.
Sober en primitief
De huisjes zijn ingericht in de stijl zoals gebruikelijk was rond 1900–1930. Ze verschillen in indeling en inrichting, afhankelijk van het beroep van de bewoners: boerenarbeider, tuinder of keuterboer.
De mensen in Rockanje leefden toen van de tuinbouw, visserij en de jacht. Er was niet veel geld, dus de huizen bouwden ze van aangespoeld hout, takken en riet. Als ze ergens anders gingen werken werd het huis afgebroken, meegenomen en daar weer opgebouwd. Na verloop van tijd kregen de huisjes muren van tweedehands stenen en een pannendak. Maar ze bleven uiterst eenvoudig.
In het openluchtmuseum staan vier originele duinboerderijtjes uit 1850 tot 1910 met bijgebouwen. Drie duinhuisjes zijn vanuit de duinen van Voorne overgebracht naar het museumterrein en herbouwd in oorspronkelijke staat.
Op het terrein stond al een duinboerderijtje uit 1910, dit is Duinstraat en nu een Rijksmonument. De andere huisjes zijn genoemd naar de locatie waar ze oorspronkelijk stonden in Rockanje: Huttendijk, Kreekpad en Duinzoom.
In het huisje 'Duinzoom' worden wisselende tentoonstellingen gehouden, afgestemd op het thema van dat jaar.
Tevens in duinhuisje 'Duinzoom' kan je kijken naar de documentaire "verstilde stemmen" (2013) over het leven en het dialect van de oorspronkelijke duinbewoners. De documentaire is gemaakt door Janet van den Brand.