Wandelen

Voorne-Putten, en Voorne aan zee in het bijzonder, is een uitstekende plek om te gaan wandelen!
Hieronder hebben we een aantal mooie routes voor jullie uitgewerkt.

Voor wandelingen met de hond, klik hier.

De Strypemonderoute is een wandeling in het duingebied Voornes Duin. Deze wandeling gaat over het landgoed Strypemonde. De route is rood gemarkeerd en 5 km.

De Strypemonderoute is een grotendeels besloten wandelroute over een landgoed. Wandel door een mooi gevarieerd bos waarin bosvogels zoals spechten, mezen en de roodborst algemeen zijn. De Vogelwei is een bloemrijke bosweide waar in het voorjaar orchideeën in bloei staan. Vanaf de uitkijk zijn hoge Italiaanse populieren te zien. In deze populieren groeit een halfparasiet: maretak, ook wel vogellijm genoemd. Deze plant is hier halverwege vorige eeuw naartoe gebracht door de bekende plantkundige Cees Sipkes.

Parkeerplaats Kreekpad, aan het Kreekpad in Rockanje

Het startpunt ligt op 2 kilometer vanaf de bed and breakfast.

 

De Panroute voert je door open duin met stuivend zand. De route is blauw gemarkeerd en 2,9 km. En start bij parkeerplaats Panweg, aan de Rondeweiweg in Rockanje.

Het is een ideale route als je de zonsopgang wilt zien. Vanaf de bed and breakfast is het 2 kilometer naar het startpunt van deze wandeling. Als u het goed timed dan ziet u de zon opkomen op het uitkijkpunt van de Pan.

Wandel de Breede Waterroute in het duingebied Voornes Duin. De wandelroute voert je in 3 kilometer langs het grote duinmeer Breede Water. Vanuit het uitkijkpunt kun je allerlei vogels bekijken, zoals aalscholvers, diverse eend soorten, geoorde fuut.

  

Rondom het Breede Water is een weelderig bos, met onder andere oude dennenbomen. De dennen zijn in de vorige eeuw aangeplant, Hier huist onder andere de grote bonte specht en kuifmees.

Het startpunt ligt op 2 kilometer vanaf de bed and breakfast.

Staat niet de zonsopgang, maar het spotten van reeën meer op uw verlanglijstje dan is dit de route voor rond de zonsopkomst. Houdt u niet van vroeg op staan heeft u nog steeds een goede kans om ze in dit gebied tegen te komen.

 

De Quackroute voert rond het duinmeer Quackjeswater (kleine 3 km). Dikke oude eiken wisselen af met meer open paden, waarlangs koninginnekruid en heelblaadjes bloeien. Hierop verzamelen vlinders nectar. In het bos zingen de tjiftjaf en zwartkop. 

Quackjeswater is één van de twee grote duinmeren in Voornes Duin. Het is ontstaan in de 17de eeuw; toen een groeiende duinenrij een oude kreek, de Goote, afsloot van de zee. De merkwaardige naam is waarschijnlijk te danken aan de kwak, een nachtreiger die hier vroeger veel voorkwam.

Het beginpunt van deze route ligt op 4,2 kilometer lopen vanaf de bed and breakfast. Echter als u vanaf Rockanje komt valt u halverwege de route in.

 Vogelboulevardroute is een van de routes die vertrekken van de Tenellaplas, het is een stevige wandeling voor vogelliefhebbers. En voor wie nieuwsgierig is naar de oude en nieuwe natuur tussen Oostvoorne en de Maasvlakte. Duinen, een landgoedbos, rietvelden, slikken en geulen: verrassingen genoeg onderweg.

De route is 16 km en te verkorten naar 10 km. 

Natuurmonumenten heeft een app waarin je routes kan downloaden en die je naar het startpunt navigeert.

De site van het Zuid-Hollands landschap geeft ook een aantal mooie routes aan.

Het is ook goed mogelijk om verschillende routes te combineren, zo kunt u de lengte aanpassen aan de behoefte.

Wat wij zelf dikwijls doen is afwijken van de routes, verdwalen en kijken waar we eindigen (de zee, N57, zijn onze bescherming om nooit te ver van huis te gaan).

 

De wandelgids 'wandelen langs de Atlantikwall in Zuid-Holland' heeft 10 rondwandelingen en brengt je langs militair erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog. Twee bijzondere wandelroutes gaan door Oostvoorne en Rockanje, naast mooie natuur ontdek je door verhalen wat er in dit gebied heeft afgespeeld.

Kijk voor meer info op: www.atlantikwallroutes.com
(fotograaf Arthur van Beveren.)

 

Heb je meer zin in een stadswandeling dan kan dat natuurlijk ook! Heerlijk struinen door dropjes als Oostvoorne, Hellevoetsluis, Brielle.
Of misschien een meer gerichte wandeling, zoals onderstaande stadswandelingen.
Dan is het wellicht ook leuk om de podcast van 'het verhaal van Nederland' te luisteren.