Westvoorne

 

In 1980 is Westvoorne ontstaan door samenvoeging van verschillende gemeenten.

De drie dorpen die vallen onder Westvoorne: Oostvoorne, Rockanje en Tinte.

De gemeente Westvoorne heeft een landbouw en veeteelt achtergrond. Later is hier ook kassenteelt (bloemen en groenten) bij gekomen.

Al vanaf 2018 verrichtten de gemeenten Brielle,  Hellevoetsluis en Westvoorne  onderzoek naar samensmelting op bestuurlijk gebied op een deel van het eiland Voorne van Voorne-Putten. Uiteindelijk heeft dit plaats gevonden en dat leidde tot de 'geboorte' van de gemeente Voorne aan Zee in januari 2023. Dit heeft als gevolg dat de naam Westvoorne na 42 jaar verdwenen is.

Het wapen van de gemeente is een samensmelting van de gemeentewapens van Oostvoorne en Rockanje (Besluit van de Hoge Raad van Adel) .

 

 

Het gemeentewapen is gedeeld;

deel I: in keel een burcht van zilver, verlicht en met een valhek van sabel waarop een liggende leeuw van goud;

deel II: in sabel twee bloemen aan gekruiste bebladerde takken, samengebonden door een lint, alles van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.

 

De gemeentevlag is op 25 november 1980 door de gemeenteraad vastgesteld. De vlag bestaat uit 5 horizontale banen (4 smalle banen en 1 dubbele) met van boven naar beneden de kleuren rood, wit, groen, goudgeel en zwart.