Vogels spotten bij het Haringvliet

Sinds de dam bij het Haringvliet weer open is, is er getijdennatuur ontstaan. Hierdoor ontstaat er brak water achter de Dam, dat de natuur veel diverser heeft gemaakt. 
Voor het spotten van bijvoorbeeld vogels is dat natuurlijk ideaal. Zo vind je hier wulpen, kluten, ijsvogels, bruine kiekendieven, lepelaars, zeearenden, blauwborsten en noem het maar op. 

Het is een heerlijke omgeving om zowel te wandelen als fietsen, in alle getijden van het jaar.

Bij Hellegatsplein is een vogelboulevard aangelegd waar o.a. kijkschermen zijn geplaatst. Op de Hoeckse Waard ter hoogte van de uiteinden van het eiland Tiengemeten staan ook vogeluitkijkpunten. 

 

Vogelobservatorium 'Tij'

Er zijn verschillende vogeluitkijkpunten langs het Haringvliet, maar de uitblinker is toch 'Tij'.
Ter hoogte van Stellendam is er een vogelobservatorium genaamd 'Tij'. Het is een buitengewoon bijzonder bouwwerk in de vorm van een ei. Niet alleen is het de moeite waard om hier naar vogels te kijken, maar ook dit unieke bouwwerk te bewonderen!

 

Flamingo's !!!

Geloof het of niet maar elk jaar vanaf half oktober tot april, overwintert een groep exotische wilde flamingo's op Goeree-Overflakkee, in het Grevelingenmeer. Je zou het misschien niet zo snel verwachten, want bij flamingo's hebben we toch meer tropische oorden voor ogen. En het Grevelingenmeer valt daar net buiten. Echter gedijen deze vogels uitstekend bij verschillende temperaturen.
De vogels arriveren zo half oktober in het Grevelingenmeer. In de zomer verblijven zij in het Zwillbrocker Ven, een meer net over de grens in Duitsland. Daar kunnen zij ongestoord hun eieren leggen en uitbroeden. Echter bestaat het meer  uit zoet water, dat bevriest in de winter. Daarom trekken de vogels naar ons Zeeland. Het Grevelingenmeer bestaat immers uit zout water en bevriest niet.

 

Wil je weten welke vogels je wanneer kunt spotten, dan heeft de vogelbescherming een handige kalender. Klik hier als je de kalender wilt bekijken.

Het gratis boekje "ontdek het Haringvliet" staat vol wandelroutes, fietsroutes en vogelkijk plekken. Downloaden kan hier.

Daarnaast is er nu ook de Haringvliet app.